28 January 2020
Wave of Engagement op het Autosalon
Het Autosalon van Brussel, dé hoogmis van de Belgische automotive sector, vond onlangs weer plaats in de Heizel in Brussel. Dit jaar onder de noemer “Auto / Moto / Mobility”, waarbij het toch even zoeken was naar de echte mobility oplossingen bij de verschillende merken. Maar er zijn wel enkele opmerkelijke dingen die me zijn bijgebleven, een kleine bloemlezing.
QR-tsunami
Op de meest uiteenlopende plaatsen werd je geconfronteerd met QR-codes. Je kon er haast niet naast kijken, want zowat elke afbeelding die je maar kon vinden had wel ergens een QR-code die je kon scannen. Zeer interessant want zo kunnen traditionele papieren brochures vervangen worden door een digitaal exemplaar. Maar het roept toch een paar vraagtekens op. Want ik heb letterlijk NIEMAND een QR-code zien scannen.
Het gebruik van QR-codes is voor velen nog een nieuw gegeven en vraagt dus de juiste omkadering én call-to-action. Ook zijn veel klanten van een showroom en/of het autosalon nog gewoon geïnteresseerd in een mooie brochure met grote foto’s. Maar zowel in veel showrooms als op het Autosalon moet je expliciet naar een brochure vragen en dan is het nog niet altijd voor de hand liggend.
Een mooi voorbeeld waar je wel een duidelijke call-to-action had was op de stand van KIA. Op het portier langs de bestuurderszijde hing een sticker met een grote QR-code en call-to-action. Enige nadeel hier was dat je eerst gevraagd werd een applicatie te installeren. Op het moment dat je in een auto wil stappen, niet meteen het eerste waar je aan denkt. Een efficiënte oplossing zou zijn om te werken met een progressive web app (of PWA). Dit is kort door de bocht een website die zich gedraagt als een applicatie. Geen installatie nodig en meteen het gewenste resultaat, mét de look-and-feel van een echte applicatie. Bijkomend voordeel is dat het vanuit de browser veel eenvoudiger is om te connecteren naar bestaande website-flows.
Het veelvuldig gebruik van QR-codes nodigt uiteraard uit om de nodige analytics hier op uit te voeren. A/B-testing is zeer eenvoudig in te regelen en laat toe de boodschap en call-to-action te verbeteren. De QR-code heeft namelijk zeer veel potentieel. Kijk maar naar voorbeelden uit de banksector, zoals Payconiq en de KBC-bank-app waarmee je betalingen kan uitvoeren door het scannen van een QR-code. Het is een snelle manier om veel data uit te wisselen.
Maar zonder omkadering is dan vaak niet duidelijk wat je er mee moet doen. Als geen applicatie (zoals de bank-app of de app van de deelsteps) je vraagt een code te scannen, is het nodig klanten te gidsen in het gebruik van de QR-code. Naarmate de QR-code aan populariteit wint (binnenkort zelfs op elk Nederlands paspoort) zal het gebruik ervan ook meer een norm worden. In Azië worden bijvoorbeeld zelfs QR-codes gebruikt om rechtstreeks een chat-gesprek in WeChat te openen met de customer care van een aangekocht product.
Offerte ter plaatse
Een zeer mooie evolutie die elk jaar meer toegepast wordt, is het feit dat je ter plaatse op de stand (al dan niet onder begeleiding) een offerte kan laten maken.
Op de stand van Opel stonden er meer dan 20 iMacs waarop je ter plaatse een offerte kon laten berekenen. In tegenstelling tot andere stands waar de bezoekers vaak zelf de offerte konden samenstellen moest er bij Opel wel steeds een informant assisteren. Wellicht een gemiste kans want nu stonden er soms mensen te wachten op hulp, waar dit misschien niet nodig was.
Op andere stands werd nog steeds met tablets gewerkt waarop de informanten een offerte konden samenstellen. Maar het self-service idee en de grote zichtbaarheid van de serie iMacs spreekt wel tot de verbeelding van vele potentiële klanten. Een mooi voorbeeld van deze aanpak vinden we terug in de showroom van Made.com. Deze winkel is van oorsprong online, maar zij slagen er in deze online ervaring feilloos door te trekken in hun fysieke showroom.
De grote kracht zit uiteraard in de correcte opvolging van elke offerte. Mijn ervaring leert me dat opvolging door de dealers de dag zelf of een dag later, de grootste kans heeft op succes. Het aanvragen van een offerte is een goede indicatie dat een klant in een koopfase zit. Hoe sneller de lokale verkoper, van het ‘anonieme’ contact op het autosalon tot een persoonlijke begeleiding kan overgaan, hoe beter. Maar dit vereist een perfecte opvolging van al deze hot leads. Er zijn automerken die nu al streven naar een opvolging binnen de twee uur na aanmelding, in andere sectoren gaat het vaak zelfs over minuten.
Hey Mercedes
Mercedes pakt sinds kort uit met het MBUX platform, een soort Google Assistent of Siri voor je auto zeg maar. Om dit extra in de verf te zetten werden er ook ‘pods’ voorzien die dit moesten benadrukken. Vooral een trekpleister voor de kleinsten, maar wel een mooie weergave van de nieuwste generatie dashboards van Mercedes.
Mercedes was ook aanwezig met de grootste stand op het Autosalon. De verkoopcijfers van vorig jaar bevestigen meteen ook dat Mercedes op de goede weg is. Daar waar 2019 voor een aantal merken een jaar was om snel te vergeten, zette Mercedes toch mooie resultaten neer met een groei van 6,8%.
De sterke verjonging van het merk in de afgelopen jaren en de introductie van een reeks wagens in het kleinere (lees; meer betaalbare) segment hebben hen duidelijk geen windeieren gelegd.
Nieuwkomers
Geen enkel merk durft het aan, niet aanwezig te zijn op het Autosalon. Ondanks het voor veel merken bijna het hele marketing-jaarbudget kost om deel te nemen, haakt niemand af. Uniek aan België is dat de periode van het Autosalon goed is voor maar liefst 30 tot 40% van jaarverkoop.
Daar waar in Genève en Frankfurt wel eens merken afhaken omdat ze niet nieuws te vertellen hebben, zien we dat Brussel meer en meer premières toegewezen krijgt.
Een goede locatie dus voor nieuwkomers om zich te positioneren. MG is terug van weggeweest, maar ze varen ditmaal onder Chinese vlag. Ze kwamen terug met een stand die verdronk in de knappe standen van de andere merken.
Wie wel een zeer sterke intrede maakte was Polestar. Eveneens eigendom van de Chinezen, maar duidelijk een veulen van de Volvo-stal. Met een minimalistische stand trokken zij gemakkelijk de aandacht en desgevolg ook veel publiek.
Mobiliteit
Een groot gemis bij de constructeurs was de link naar de mobiliteit van de toekomst. Er waren op het salon wel een stand van Poppy te vinden, maar de constructeurs zelf houden duidelijk angstvallig de boot af.
“Poppy is een jonge onderneming die probeert de mobiliteitsvraagstukken van de toekomst op de lossen door gebruikers te laten deelnemen volgens het pay-as-you-use model. Zij stellen een vloot wagens en ondertussen ook brommers, steps en fietsen ter beschikking. De klant kan eenvoudig weg het gewenste vervoersmiddel zoeken via de app en wegrijden. Betalen verloopt per minuut. Alle wagens worden volgetankt en onderhouden door Poppy zelf. Het is een zorgeloze oplossing voor mensen die in de stad wonen en geen eigen auto wensen aan te schaffen.”
Op een moment dat de maatschappij evolueert naar een gebruikseconomie lijkt de autosector collectief doof voor de opportuniteiten. Waar in Nederland 70% van de private markt nu kiest voor private lease, is hierover nauwelijks iets terug te vinden op het Autosalon, laat staan andere vormen van eigendom.
Spannend wordt de intrede van Lynk&Co (volgend jaar op het Autosalon?), een ander kind uit de schoot van het Chinese Geely (Volvo). Zij geloven immers ook niet meer in de wagen als eigendom en werken volgens een abonnementsprincipe.
Een abonnementsprincipe kan vele vormen aannemen. Een voorbeeld kan zijn; je kiest een wagen van een bepaalde klasse en betaalt per maand een vaste bijdrage, alles inbegrepen. Wil je morgen een andere kleur? Geen probleem. Wagen in onderhoud? Neem maar een andere. Wil je een grotere wagen voor een trip van 2 weken naar Zuid-Frankrijk, betaal je een kleine meerkost of krijg je dit als trouwe klant gratis. Wil je wel een wagen maar enkel in het weekend? Dan neem je een weekendabonnement.
Lijkt je dit allemaal nog onmogelijk? Een paar jaar geleden fronsten we nog onze wenkbrauwen over de ‘new kid on the block’ Tesla. Niet rendabel, duur, té vooruitstrevend. Maar vandaag maakt Tesla wel winst en in 2019 kozen in het midsize premium segment (lees: alle wagens niet enkel de elektrische) maar liefst 23% van de Amerikanen voor een Model 3.
Het meestappen in nieuwe mobiliteitsvormen is een must voor de traditionele merken. De maatschappij evolueert en zoekt oplossingen buiten het traditionele koopmodel. Andere sectoren hebben deze shift al gemaakt of zijn er aan bezig (vb. supermarkt, entertainment, farmacie,…). Maar hiervoor zal de autosector zijn businessmodel moeten herbekijken en dat is geen eenvoudige opgave.
De toekomst zal uitwijzen of de ‘new kids’ gelijk hadden. Maar kijken naar andere sectoren kan nooit kwaad, of zoals Shirley Bassey het ooit zong “it’s all just a little bit of history repeating”.