2 July 2020

Een abonnement tegen klimaatcrisis

Steeds meer producten worden aangeboden in een abonnementsformule. Dit komt vooral omdat het koopgedrag bij de opkomende generatie fel verschilt. Zij kopen geen producten meer, zij betalen liever voor het (tijdelijk) gebruik van producten of diensten die deze producten vervangen. Meest gekende voorbeelden zijn Spotify en Netflix. Maar ook maaltijden worden vervangen door deze, op een abonnement gebaseerde, formules zoals Hellofresh en Marley Spoon.

Van service naar product

Er is een algemene shift van het aanbieden van louter services in een abonnementsformule, naar producten in een abonnementsformule.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn auto’s. Een auto staat tot 90% van de tijd stil, dus waarom betalen voor zo’n dure parkeerplaatsvuller? Initiatieven als autodelen (Cambio en Poppy) zijn ondertussen gekend, maar automerken en leasingmaatschappijen beginnen ook met een abonnementsservice. Vooral het luxe-segment zie je dit steeds vaker voorkomen. Hierbij betaal je per maand een vast bedrag en je hebt keuze uit een deel van de vloot van het merk, alle kosten en lasten inbegrepen. Nissan US is de eerste die dit aan het middensegment wil aanbieden. Een merk als Lynk&Co wil dit zelfs als standaard aanbieden en kopen wordt een optionele mogelijkheid.

Momenteel zorgt deze shift er nog wel voor dat de auto nog steeds op de oprit blijft staan en je nauwelijks een verschuiving ziet in het straatbeeld. Maar naar de toekomst kan dit ook stilstand vermijden (zelfrijdende wagens).

Van eigendom naar gebruik

We zien ook een shift van het betalen voor eigendom, naar het betalen voor het gebruik.

Ondertussen biedt Coolblue al wasmachines, droogkasten en koelkasten in een abonnementsformule aan. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand, maar er zijn ook al voorbeelden waarbij je betaalt per gebruik. Betalen per gebruik voor wasmachines is op die manier best duurzaam, want consumenten zullen wachten tot de trommel voldoende gevuld is. Dit dringt het water- en elektriciteitsgebruik terug.

Grote voordeel voor de consument is dat een toestel dat defect of stuk is op heel korte termijn vervangen wordt en dat je geen plotse grote investeringen meer moet maken.

Hoge maandelijkse lasten

Een dergelijk economisch model heeft een schaduwzijde en zorgt er voor dat de maandelijkse vaste kosten enorm de hoogte in kunnen schieten.

In principe kan je alles, van een kapper, kleding, tot een fiets en een televisie, in een dergelijk model steken. Maar daar waar een aankoop vaak uitgesteld wordt om te sparen, zie je dat deze formules vaak doorlopen en dat er niet altijd flexibele pauzerings-mogelijkheden voor handen zijn.

Dit kan er op termijn voor zorgen dat de kwetsbare groepen schulden gaan opbouwen bij verschillende aanbieders.

Nieuwe eco-economie

Een heel groot voordeel van deze formules is dat ze potentieel zeer gunstig kunnen zijn voor het klimaat en het milieu. Want bedrijven die producten op deze manier aanbieden, hebben er alle baat bij om hun producten zo lang mogelijk in dienst te houden (hogere winstmarges). Maar ook de recyclage van deze producten zal veel strikter geregeld kunnen worden, hoe meer je kan recupereren hoe lager de kost van ruwe grondstoffen.

Abonnementen op voeding hebben eveneens het positieve gevolg dat de maaltijden niet enkel beter gebalanceerd zijn, maar dat er ook geen of nauwelijks overschotten zijn. Men levert namelijk enkel het nodige om je maaltijd samen te stellen.

Het gevolg; minder afval en duurzamere productiemethodes. En laat dit nu juist een argument zijn dat enorm veel draagkracht heeft bij de jongeren. Zij zijn fan van een circulaire economie waarbij grondstoffen tot 100% hergebruikt kunnen worden.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart